Pastei tutup (afgesloten pastei)

Pastei tutup

“Hollands op z’n Indisch” , zo zag ik ergens online een beschrijving van Pastei tutup.

Een rake omschrijving : Pastei tutup is een ovenschotel op z’n Indisch bereid en daar bedoel ik niet de ingrediënten mee, want die zijn zo Hollands als maar kan! Aardappelen, gehakt en worteltjes zijn bijvoorbeeld een paar voorbeelden van de ingrediënten voor de vulling, dus wat maakt deze ovenschotel dan zo Indisch?

Zoals ik al eerder schreef in mijn artikel Indische macaroni  wordt ook deze aardappelschotel generatie na generatie doorgegeven in Indische families. Je kunt je hierdoor voorstellen, dat deze ovenschotel een klassieker in de Indische keuken genoemd kan worden. Alle Indische families maken deze schotel op dezelfde manier met dezelfde basisingrediënten, uitzonderingen natuurlijk daargelaten. Vraag de doorsnee Indo naar dit gerecht, je kunt er zeker van zijn dat hij/zij dit gerecht kent!

Pastei tutup is een aardappel-ovenschotel, afgedekt ‘tutup’ met een romige, heerlijke aardappelpuree. De voedzame vulling bestaat voornamelijk uit gehakt, worteltjes en doperwten, op smaak gebracht met een variatie aan kruiden.

Deze ovenschotel staat zó op tafel en kan ook prima van te voren gemaakt worden. Je hoeft het dan ’s avonds alleen maar in de oven te schuiven of op te warmen.

Ben je al nieuwsgierig geworden? Laten we dan beginnen!

Benodigdheden (voor 3 personen)

Ingrediënten pastei tutup
Ingrediënten voor de Pastei tutup
  • 600 gram kruimige aardappels
  • 250 gram rundergehakt, half om half is natuurlijk ook lekker
  • 3 eieren
  • zakje ‘soe-oen’  (laksa)
  • 1 winterwortel
  • 125 gram doperwten, ik gebruikte uit de diepvries want dan blijven ze mooi stevig
  • 1 ui
  • selderie
  • nootmuskaat
  • zout en peper
  • scheutje melk
  • scheutje ketjap
  • wat paneermeel
  • wat boter

Het lijkt heel veel, maar gelukkig heeft iedereen wel aardappels, zout en peper in  huis!

Bereidingswijze:

  1. Laat de soe-oen weken in een kom met gekookt water. Laat de diepvrieserwten even ontdooien in een vergiet.
  2. Schil de aardappelen en kook ze in ruim water. Giet ze af. Kook daarna 2 eieren.
  3. Schil de wortelen en ui, snijd dit in kleine stukjes. Snijd de selderie fijn.
  4. Pureer de aardappelen fijn, kruid dit overdadig met peper, zout en nootmuskaat. Maak dit smeuïg met een scheutje melk en een ei.
    voorbereiding-pastei-tutup
    Week de soe-oen, snijd de ui en worteltjes fijn. Pureer de aardappelen en kruid dit met peper, zout en nootmuskaat.

     

  5. Fruit het gehakt; als het vlees zijn rose kleur verloren heeft, voeg je de ui en gesneden worteltjes toe. Meng dit goed door, daarna sluit je de pan af en laat je de gehaktmengsel zo’n 7 minuten stoven. De worteltjes worden hierdoor wat zachter.
  6. Ondertussen verwarm je de oven voor op 180° (hete luchtoven).
    Pel de 2 eieren en snijd deze met een eiersnijder in mooie schijfjes.
    Laat de soe-oen goed uitlekken en knip de lange slierten wat korter met een schaar.

    Voorbereiding-pastei-tutup
    Kruid het gehakt met allerlei kruiden en voeg dan de ui,worteltjes, doperwtjes en soe-oen toe. Zo lekker!

     

  7. Voeg nu de soe-oen bij het gehaktmengsel, kruid dit lekker met ketjap, zout, peper en nootmuskaat. Tot slot doe je er wat fijngesneden selderie bij, meng alles goed door elkaar.
  8. Vet een ovenschaal in met wat boter en vul dit met het gehaktmengsel.

    Pastei-tutup
    De ovenschaal vul je eerst met het gehaktmengsel, daarna sluit je de schotel af met een laag smeuïge aardappelpuree.
  9. Verdeel de schijfjes ei over de schotel; sluit nu deze ovenschotel af met een laag heerlijke aardappelpuree. (Op de foto kun je zien hoe dit opgebouwd wordt).
  10. Verdeel klontjes boter over de puree. Strooi wat paneermeel over de overschotel voor een lekker, krokant korstje. Trek met een vork wat mooie strepen door de aardappels.
  11. Bak de pastei circa 20-25 minuten in de oven. Klaar !!
    Pastei tutup
    Pastei tutup, lekker en voedzaam!
    Pastei tutup
    Pastei tutup, zó klaar en makkelijk vooraf te maken.

    Tip: Je kunt er ook voor kiezen om je ovenschaal eerst te bedekken met een laag aardappelpuree, daarna de gehaktvulling en tot slot afsluiten met weer een laag aardappelpuree. Wat jìj lekker vindt!

    Mijn meiden aten dit vroeger met een klodder appelmoes erbij … bbrr … Ik vind het lekker met wat hete sambal en eventueel een scheut jus erover.

    In ieder geval: SELAMAT MAKAN !

 

5 gedachtes over “Pastei tutup (afgesloten pastei)

  1. Marjolein schreef:

    Lekker Hedy, dit gerecht kreeg ik wel eens bij mijn schoonouders!
    Dat was mijn eerste kennismaking met dit gerecht. Je hebt mij weer op een idee gebracht om dit weer eens te maken.
    Groetjes Marjolein

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s