Sambal goreng telor

sambal- goreng- telor

De Ind(ones)ische keuken kent veel eigerechten. Niet verwonderlijk eigenlijk, want eieren behoren in Zuid-Oost Azië tot de goedkoopste voedingsmiddelen. In dit deel van de wereld wordt meer eieren geconsumeerd dan waar dan maar ook.

In de meeste dorpen in Indonesië worden kippen gehouden, die overdag ongehinderd kunnen rondlopen. Het houden van kippen vraagt niet al te veel inzet en is zeker geen kostbare aangelegenheid. De kippen en de voortgebrachte eierenomzet voorzien in de eigen culinaire behoefte van de dorpsbewoners, maar worden ook voor verkoop op de markt aangeboden.

Er zijn veel recepten met eieren in de Ind(ones)ische keuken: met of zonder santen, pedis of juist niet, ingewikkeld of snel klaar.
Dit recept van SAMBAL GORENG TELOR is een lekker bijgerecht van hardgekookte eieren in een pittig sausje. Het is één van de bekendste Indische gerechten met eieren. We gaan beginnen!

SAMBAL GORENG TELOR 

Benodigdheden (voor 2-3 personen)

  • 5 eieren
  • 2 tomaten
  • 2 knoflookteentjes

    ingrediënten- sambal- goreng- telor
    Ingrediënten sambal goreng telor
  • 200 ml santen uit blik
  • 3 lomboh, of minder als je niet van ‘pedis’  pittig houdt
  • 3 sjalotjes
  • stukje verse laos, of eventueel 2 tl laospoeder
  • 1 salamblad
  • 1½ tl trassipoeder of 1 cm trassi
  • ½ blok gula djawa, of eventueel vervangen door 1 el bruine basterdsuiker
  • 1½ tl zout en suiker naar smaak
  • wat zonnebloemolie om te fruiten.

Bereidingswijze:

  1. Kook de eieren hard (8-10 minuten), laat ze schrikken in koud water en pel ze.
  2. Schil de laos en de teentjes knoflook en pureer ze fijn in de keukenmachine.
  3. Snijd de lomboh in ringetjes, de tomaten in stukjes en de sjalotjes mooi fijn.

    Voorbereidingen- sambal- goreng- telor
    Voorbereidingen sambal goreng telor.
  4. Frituur op half hoog vuur de ‘bumbu’  kruidenpapje in wat olie en voeg meteen de gesneden sjalotjes toe.
  5. Als de sjalotjes er mooi glanzend uitzien, bak je het salamblad,het stukje gula djawa, de tomaatblokjes, trassi en de lomboh erbij. Bak dit ongeveer 3 minuten.
  6. Doe de santen erbij evenals de hardgekookte eieren en zet het vuur wat hoger.

    voorbereiding- sambal goreng telor
    Eerst de ‘bumbu’ fruiten, daarna gaan de eieren en santen erbij.
  7. Als de santen kookt, zet je het vuur lager en laat je het gerecht (zonder deksel) zo’n 10-12 minuten indikken. De tomaatstukjes worden hierdoor ook opgenomen.
  8. Tot slot voeg je het zout en de suiker toe. Proef even of het naar je zin is. Klaar!! Best eenvoudig toch?
    sambal -goreng- telor
    Sambal goreng telor
    Sambal- goreng- telor, -heerlijk- in- een- pittig -cocossausje
    Sambal goreng telor, hardgekookte eieren in een pittig cocossausje. Mjamm!

    Tip: Ik heb als hoofdgerecht, 2 eieren per persoon aangehouden. Mocht dit gerecht deel uitmaken van een rijsttafel met meerdere gerechten, kun je 1 ei per persoon aanhouden.

    Tip: Je kunt dit gerecht makkelijk één dag van te voren maken, zo trekken de kruiden er beter in. Laat eerst afkoelen en bewaar dit op een koele plek.

 

5 gedachtes over “Sambal goreng telor

    1. deindomama schreef:

      Hallo Sonja, door eitjes vooraf te bakken worden de eieren minder glad. Ze worden wat ‘rimpeliger’.waardoor de saus of bumbu beter blijft zitten.
      Zelf vind ik de eieren minder mooi glanzen, daarom heb ik het niet gedaan.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s