Martabak telor

Martabak- telor

Martabak telor is een snack/gerecht dat in Indonesië op elke hoek van de straat te verkrijgen is en behoort volgens Wikipedia tot het meest populaire ‘streetfood’: …” In Indonesia, the Murtabak is one of the most popular street foods and is known as ‘martabak’ …. ”

Er zijn twee Indonesische versies: een hartige, gevuld met ei en vlees en een zoete variant, de ‘martabak manis’, gevuld met onder andere chocola en gecondenseerde melk. Tegenwoordig wordt er steeds meer en vaker kaas aan toegevoegd, dus of je echt van zoet kunt spreken …. ?
Om de hartige van de zoete te onderscheiden, wordt deze ook wel de ‘martabak telor’ genoemd.

Je kunt het vergelijken met een Indische loempia dat gevuld is met een heerlijk gekruid gehaktmengsel, eieren en groenten. De naam ‘Martabak‘ is afgeleid van het Arabische ‘mutabbaq‘ oftewel ‘gevouwen’ dat verwijst naar de manier waarop deze snack gevouwen is.

Wij gaan aan de slag met de MARTABAK TELOR, de hartige variant. Ook heb ik gekozen voor de ‘luie’ variant: ik gebruikte kant en klaar loempiavellen, zó handig! Zullen we?

MARTABAK TELOR

Benodigdheden: (voor 10 stuks)

ingrediënten- martabak- telor
Ingrediënten Martabak Telor
  • 250 gram rundergehakt
  • 10 loempiavellen uit de diepvries, verkrijgbaar bij de toko en bij de AH
  • 3 sjalotjes
  • 3 lente-uitjes
  • 4 eieren
  • wat takjes selderij
  • 2 knoflookteentjes
  • 1½ tl ketumbar
  • 1½ tl kerriepoeder
  • snufje zwarte peper, wat zout
  • zonnebloemolie om te frituren.

Bereidingswijze:

  1. Haal de loempiavellen uit het pak en laat deze ontdooien. Tijdens het bereiden bedek je de vellen met een vochtige doek om te voorkomen dat ze uitdrogen.
  2. Snijd de sjalotjes fijn en fruit deze in wat olie tot ze glazig zien. Voeg het rundergehakt toe en bak dit rul. Kruid het gehakt met zout, kerriepoeder, zwarte peper en de ketumbar. Pers de teentjes knoflook boven het gehakt uit.
  3. Was de lente-uitjes en de selderij; snijd de lente-uitjes in kleine ringetjes en het selderij in kleine stukjes.
  4. Klop in een grote kom de 4 eieren los. Roer de groenten hierbij en voeg dan het gehakt toe.
  5. Trek voorzichtig een loempiavelletje los en leg dit diagonaal op je werkblad met een punt naar je toe. Schep het gehaktvulling op de helft van de loempiavel. Ik gebruikte één grote eetlepel vulling per martabak.

    vouwtechniek- martabak- telor
    Vouwtechniek Martabak telor
  6. Vouw de onderste punt over de vulling. Daarna vouw je de linker,- en rechterpunt naar elkaar toe en sluit je de randen goed met wat water. Gebruik hierbij je vinger(s).
  7. Vouw nu het laatste puntje als een envelopje dicht en plak het vast met water.
  8. Verwarm de olie en frituur op klein vuur de martabak. Zo’n 3 minuten per kant, het geklopte ei in de vulling wordt hierbij gebakken. Daarna 3 minuten de andere kant.

    martabak- telor- frituren
    Frituur op klein vuur de martabak. 
  9. Laat de snacks goed uitlekken op wat keukenpapier. Klaar !!

Lekker met wat zoetzure atjar of met zoete chilisaus.
In Indonesië of op de pasar malam wordt martabak telor altijd geserveerd met lekkere rawits … een hapje martabak … een hapje rawit … mmm !!

martabak- telor
Martabak telor
martabak- telor
Martabak telor, populair streetfood in Indonesië

Tip: Doe de overige loempiavellen terug in het pak en sluit dit goed af. De vellen kunnen tot gebruik weer terug in de vriezer.

6 gedachtes over “Martabak telor

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s