Perkedel ikan-1 met tonijn, een Indische vissnack

perkedel- ikan

Snacks spelen een belangrijke rol in de Ind(ones)ische eetcultuur, de meeste mensen in Indonesië eten de hele dag door kleine hapjes. Daar kom je als kind al vroeg mee in aanraking; zo ook in mijn jeugd, regelmatig stond er een schaal met pisang goreng of roti kukus op tafel. Of mijn moeder roosterde oud brood, besmeerd met boter en bestrooid met suiker maakte ze hiervan een zoete lekkernij.

Het Indische snack-aanbod is zeer uitgebreid, denk aan zoete hapjes zoals kue lapis  en  roti kukus, maar ook de warme hartige snacks zoals loempia’s en pasteitjes zijn smakelijke hapjes en niet meer weg te denken van feestjes en etentjes.

Rijst, aardappelen, tahu en tempéh, kip, eieren en vis worden vaak gebruikt bij het maken van Indische snacks. Met de juiste kruiden worden deze ingrediënten omgetoverd tot heerlijke hapjes.

PERKEDEL IKAN (met tonijn)

Zo ook deze ‘perkedel ikan’ oftewel Indisch viskoekje. De meeste mensen lusten wel een stukje vis, maar gecombineerd met aardappelen maak je er een heerlijke snack en/of bijgerecht van. Eenvoudig te bereiden en heerlijk als hapje of gerechtje bij de rijsttafel! Hoe maak je dit?

Ingrediënten (voor 22-25 stuks)

ingrediënten- perkedel- ikan
Ingrediënten Perkedel ikan
  • 600 gram aardappelen
  • 1½ à 2 blikjes tonijn
  • 50 gram doperwtjes (ik gebruikte gewoon uit blik)
  • 2 eieren
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • sap van ½ limoen
  • 2 lomboh
  • wat takjes selderij
  • 4 el zelfrijzend bakmeel
  • 5 tl ketumbar
  • ½ tl kunyit
  • ½ tl djinten
  • snufje kencur
  • 2 tl zout + 1 tl suiker
  • zonnebloemolie om te frituren.

Bereidingswijze:

  1. Kook de aardappelen, prak ze fijn en laat afkoelen.
  2. Laat de blikjes tonijn uitlekken in een vergiet en trek de vis uit elkaar.
  3. Pel het ui en de knoflook en snijd dit heel fijn. Snijd de lomboh in kleine ringetjes, hak de selderij fijn.
  4. Meng deze ingrediënten, samen met de geprakte aardappel en de tonijnstukjes in een kom. Doe alle kruiden erbij, voeg op het laatst de doperwtjes toe.

    voorbereiding- perkedel- ikan
    Voorbereiding Perkedel ikan.
  5. Pers het sap van een ½ limoen over de kom met aardappelbeslag en roer de eieren erdoor. Daarna doe je het zelfrijzend bakmeel erbij en meng je dit goed door.
  6. Verwarm de olie voor op halfhoog vuur. Gebruik 2 eetlepels, eentje om te scheppen en de andere om het mengsel stevig aan te kunnen drukken. Vorm op deze manier platte koekjes en frituur dit in de olie.

    perkedel- ikan
    Frituur de perkedel ikan op halfhoog vuur.
  7. Frituur niet meer dan 5 stuks in de olie, anders koelt de olie te veel af. Bak de eerste kant zo’n 3 minuten, de andere kant ongeveer 2 minuten. Niet te snel draaien, anders valt de perkedel uit elkaar.

 

perkedel- ikan
Perkedel ikan
perkedel- ikan
Perkedel ikan, lekker met een spicy sausje.

Tip: Je zult merken dat de frituurtijd steeds korter wordt, dit komt omdat de olie heter wordt. Op zich niet erg, daar alle ingrediënten vóór het frituren reeds gaar zijn. 

Tip: Perkedel ikan is lekker te combineren met alle groentegerechten, zoals sambal goreng boontjes, gado-gado, sayur lodeh en oerap.

Eet smakelijk! (Mijn jongste dochter houdt niet van gekookte aardappelen, maar deze snack vond ze ‘nomnom’).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een gedachte over “Perkedel ikan-1 met tonijn, een Indische vissnack

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s