Indische macaroni

Indische kaasmacaroni

Het blijft een vreemde combinatie: Indisch …. macaroni ….
Het zal misschien wel een raadsel zijn hoe macaroni in Indonesië gekomen is, maar het lijkt logisch dat dit is overgekomen met de Hollanders toendertijd.

Opmerkelijk is wel dat veel Indische families dit gerecht kennen. Sterker nog, in mijn jeugd werd deze Indische ovenschotel traditioneel op de eerste Nieuwjaarsdag door mijn vader bereid, voor de lunch of als snack. Hij gebruikte hiervoor ‘lint’ macaroni, een soort lange versie van de elleboogjes macaroni. Helaas ben ik deze macaroni al jaren niet meer tegengekomen in de supermarkten.

Ook op Indisch4ever.nu,  het platform waar normaliter Indische kwesties en vraagstukken worden besproken, verslagen van pasars en Indosites worden gedeeld en je naar nieuwe boeken wordt verwezen, circuleert een recept van deze bekende Indische ovenschotel.

WAAROM WORDT HET INDISCHE MACARONI GENOEMD?

Maar … wat maakt deze macaroni nou zo ‘Indisch’? Aan de ingrediënten ligt het niet …  Ik heb uit verschillende reacties uit mijn omgeving en na het lezen van de vele reacties op mijn Facebook-pagina begrepen, dat alle Indische families deze macaroni-schotel op dezelfde manier maken, waarbij de basis-ingrediënten hetzelfde zijn; je kunt je voorstellen dat als dit generatie na generatie wordt doorgegeven, deze macaroni-schotel een klassieker is geworden in de Indische keuken…  en waarom het ‘Indische’ macaroni wordt genoemd… en waarom elke Indische familie weet wat er met ‘Indische macaroni’ wordt bedoeld ….
Er bestaan ongetwijfeld vele varianten, ik zag bijvoorbeeld een recept met ham èn spekblokjes … of met meer kaas …. of een vegatarische variant. Maar opmerkelijk is dat deze macaroni-schotel bij elke Indische familie een welbekend gerecht is!

Het is voor mij overduidelijk dat dit recept niet mag ontbreken op mijn blog. Onderstaand recept is lekker, goed te bereiden en snel klaar. Zelf heb ik wat knoflook toegevoegd en achteraf had er ook een uitje bij gekund. Kook je met mij mee?

INDISCHE MACARONI

Benodigdheden: (voor 3 personen)

  1. 250 gram ongekookte macaroni
  2. 5 eieren
  3. 375 ml melk
  4. 150 gram ham
  5. 200 gram geraspte oude kaas
  6. 50 gram gesmolten boter
  7. paneermeel
  8. 1 tl nootmuskaat
  9. 2 teentjes knoflook, zout en peper naar smaak
ingrediënten- indische- macaroni
Ingrediënten Indische macaroni

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 200° ; kook de macaroni en giet het water af, spoel dit nog even na met koud water.
  2. Snijd de plakjes ham in smalle reepjes.

    ingrediënten -indische- macaroni
    Kook de macaroni en snijd de ham in smalle reepjes.
  3. Klop de eieren met zout, peper, nootmuskaat en pers hierin de teentjes knoflook uit.
  4. Voeg de melk toe en klop dit door het eiermengsel.
  5. Roer de hamreepjes door de macaroni. Giet het ei/melk mengsel over de macaroni, roer daarna de geraspte kaas en gesmolten boter erdoor.

    eimengsel- over- Indische- macaroni
    Giet het ei/melk mengsel over de macaroni.
  6. Vet een ovenschaal van 1,5 liter in. Schep de macaroni in de ovenschaal en bestrooi dit met wat paneermeel voor een krokant laagje.
  7. Bak de Indische macaroni 30 minuten in de oven. (ik gebruikte de heteluchtoven, op een andere ovenstand zal dit waarschijnlijk langer zijn.) Zodra er een krokant bruin korstje te zien is, haal je de schotel uit de oven. Klaar !!
    Indische- kaasmacaroni
    Indische macaroni
    Indische- kaasmacaroni
    Indische macaroni, makkelijk, snel en lekker.

    De eieren zorgen ervoor dat de ovenschotel compact wordt, je kunt hierdoor de schotel in taartstukken snijden zonder dat het uit elkaar valt.

    Mmmm …. lekker met sambel of hete chilisaus !

 

 

11 gedachtes over “Indische macaroni

  1. Jet schreef:

    Hi IndoMama,
    Voor de Indische macaroni gebruik ik meestal de ‘Maccheroni’ van het pastamerk Barilla, verkrijgbaar bij de meeste Jumbo supermarkten, verpakt in een donkerblauw kartonnen doosje. Dit is een langere versie van de standaard macaroni, misschien bedoel je deze wel! Groetjes, Jet

    Liked by 1 persoon

    1. Doris Maurer schreef:

      Geweldig!! Eindelijk het recept, lekker die harde korst heb een schriftje met ma’recepice alle lekkere ind gerechtjes door mijn indomamma geschreven maar helaas zonder het macaroni recept, terima kasih liefs.

      Like

  2. Doris Maurer schreef:

    Geweldig!! Eindelijk het recept, lekker die harde korst heb een schriftje met ma’recepice alle lekkere ind gerechtjes door mijn indomamma geschreven maar helaas zonder het macaroni recept, terima kasih liefs.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s