Rempah balletjes

Rempah

Gehaktballetjes heb je in allerlei geuren en kleuren, soorten en smaken.
Vaak gekruid met zout, (zwarte) peper en nootmuskaat. REMPAH balletjes echter, zijn kleine gefrituurde gehaktballetjes bomvol kruiden. Volgens Google Translate betekent ‘rempah’ : specerij, dus dat klopt wel!

FRITUREN

Rempah gehaktballetjes worden gefrituurd in olie. Dit in tegenstelling tot de Hollandse gehaktbal, die over het algemeen  in boter of margarine wordt gebakken.

Indonesiërs frituren graag, ze doen dit meestal in de wok of wadjan. Voor velen die gewend zijn om te frituren met een friteuse waarbij je een thermostaat kunt instellen, is het gebruik van een wok of wadjan om te ‘goreng’  bakken, een lastige opgave.
Tips hierbij zijn om de snack regelmatig om te scheppen, erbij te blijven, af te gaan op de kleur en de snack op tijd uit de olie te halen, want eenmaal uit de olie bakt deze nog kort na. En …. de juiste soort olie gebruiken is ook belangrijk! Chef-kok Lonny Gerungan citeert in zijn kookboek Hartige Verrassingen: “….. Het geheim van een zuiver smakende gefrituurde snack schuilt in de gebruikte olie. Ik gebruikte meestal arachide- of zonnebloemolie….”

Zullen we beginnen?

REMPAH BALLETJES (voor ongeveer 18 stuks)

Benodigdheden:

  • 300 gram half-om-half gehakt (rundergehakt is ook mogelijk, maar dat smaakt wat droger)
  • 75 gram geraspte kokos

    Ingrediënten- rempah- balletjes
    Ingrediënten rempah balletjes
  • 2 sjalotjes
  • 2 teentjes knoflook
  • ½ rode lomboh, achteraf gezien had een hele ook prima gesmaakt!
  • ongeveer 1 cm verse laos, of 1½ tl laospoeder
  • 2 ‘daun jeruk’  citroenblad
  • 1 ei
  • 1½ tl ‘ketoembar’  korianderzaad
  • 1½ tl ‘djinten’ komijnzaad
  • zout, ik gebruikte een flinke theelepel
  • olie om te frituren, zelf gebruik ik altijd zonnebloemolie.

Bereidingswijze:

  1. Schil de sjalotjes, de verse laos en de teentjes knoflook en snij dit héél dun in kleine stukjes. Je kunt ervoor kiezen om dit te ‘uleken’ of te blenderen, maar juist deze kleine stukjes maken de smaak van de rempah balletjes héél bijzonder!
  2.  Snijd de lomboh en de ‘daun jeruk’ citroenblad in dunne sliertjes; vermeng dit met het gehakt, de sjalotjes, laos, knoflook, ei, het zout, de ‘ketoembar’ en de ‘djinten’  in een ruime kom.Voeg nu 50 gram kokos toe aan het gehaktmengsel en meng alles goed door.
    Ingrediënten- rempah balletjes
    Meng de kruiden door het gehakt

    Vorm nu kleine balletjes van het gehaktmengsel en wentel ze door de overgebleven kokos. Laat de rempah balletjes in de koelkast even rusten en uitharden.

    Rempah balletjes
    Wentel de rempah balletjes door de overgebleven kokos

     

  3. Verhit wat olie in een wadjan of wok op hoog vuur ( erbij blijven! ).
  4. Bak de rempah balletjes zo’n 6 minuten of halfhoog vuur. Rol de balletjes voorzichtig door de olie, zodat alle kanten goed kunnen bruinen.
    Rempah balletjes
    Frituur de rempah balletjes en laat ze uitlekken.

    Laat ze uitlekken op wat keukenpapier en serveer op een mooie schaal.

Goed te doen toch? REMPAH balletjes, smaakvol en heerlijk als bijgerecht of snack!

Rempah- balletjes
Rempah balletjes, snack of bijgerecht.
Rempah- balletjes
Rempah balletjes, lekker gekruid.

Wij hebben dit gisteravond gegeten met warme rijst en gewokte broccoli. Rempah leent zich prima zowel als snack als als bijgerecht … mmm!

 

 

 

 

 

 

 

Een gedachte over “Rempah balletjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s