Katjang bawang

katjang- bawang

Wat doe je met ongebakken pinda’s die je nog over hebt van een vorig recept? Verwerken in een nieuw recept, natuurlijk! Mijn keuze viel op ‘katjang bawang’ , gebakken pinda’s gekruid met gesnipperde knoflook. Mmmm….

Maar … het was jáááren geleden dat ik dit voor het laatst gemaakt had! Herinneringen als: een nachtje laten staan (waarom ook al weer?) … in water weken (wel of niet gekookt?) … aanbranden … kwamen in flarden naar boven. Tijd dus om kookboeken na te slaan, online te lezen wat er over geschreven wordt, recepten te vergelijken èn …. mijn zusje te raadplegen! Zij maakt deze heerlijke snack wel vaker, zij weet vast wel mijn vragen te beantwoorden.

Het toeval wilde, dat er tijdens een feestje bij haar thuis een schaal met katjang bawang op tafel stond. Gemaakt door de man van mijn nichtje, die deze snack voor het eerst had gemaakt. Helaas door het verloren gaan van recepten van onze ouders, had hij volgens mijn nichtje online recepten moeten bekijken en vergelijken. Wel héél fijn dat we nog goede herinneringen hebben aan de keuken uit onze jeugd, op deze manier kun je wel recepten enigszins beoordelen en selecteren. Tenminste, zo werkt dat bij mij wel …

En … na wat adviezen te hebben gevraagd, kwam ik uit op de volgende tips en weetjes:
– pinda’s nachtje laten weken (tóch), hierdoor gaan de pinda’s open en zwellen ze op,
– bij voorkeur overdag bakken, je kunt dan de kleur van de pinda’s beter in de gaten houden,
– in kleine porties bakken, dat werkt het beste,
– goed af laten koelen en luchtdicht bewaren.

Ik ben dus meteen aan de slag gegaan! Doe je mee?

KATJANG BAWANG

Benodigdheden:

  •  pond rauwe, ongebakken pinda’s (bij de toko verkrijgbaar)
  • 12 teentjes knoflook
  • 1 tl kunyit
  • 2 tl zout
  • olie
  • water
    ingrediënten- katjang- bawang
    Ingrediënten katjang bawang

    Bereidingswijze:

  1. Week de pinda’s een nacht van te voren in een pan met gekookt water en 1 tl zout.
  2. Spoel de volgende dag het water weg en laat de pinda’s uitlekken in een vergiet. Droog ze goed af met een keukendoek.
  3. Schil ondertussen de teentjes knoflook en snijd ze in dunne plakjes.

    voorbereiding- van- katjang- bawang
    Voorbereiding van katjang bawang.
  4. Meng deze knoflookplakjes door de pinda’s en roer er 1 tl kunyit door. Laat dit minstens een uur staan, zodat de smaken goed kunnen intrekken.
  5. Verhit daarna de olie en frituur de pinda’s in kleine  porties. Let op de kleur, deze hoort goudgeel te zijn. Ik bakte ze op halfhoog vuur, zo’n 5 minuutjes per portie.
  6. Laat ze goed uitlekken in een zeef met wat keukenpapier; spreid ze daarna uit op een krant zodat ze goed kunnen afkoelen.
  7. Strooi er 1 tl zout over en laat de pinda’s rustig uitharden. Als ze echt afgekoeld zijn, kun je ze het beste in een goed afgesloten bakje bewaren. Kon je er van afblijven?
    katjang- bawang
    Katjang bawang, ook lekker als bijgerecht bij de nasi goreng of rijsttafel.
    katjang- bawang
    Katjang bawang
    katjang- bawang
    Katjang bawang, een lekkere snack!

    Tip: Omdat de knoflook een kortere baktijd heeft, kun je er ook voor kiezen om de plakjes knoflook apart te bakken voordat je de pinda’s bakt. 

    De olie heeft nu een lekkere knoflooksmaak. Bewaar dit apart in een afgesloten potje voor andere Indische gerechten.

     

 

 

 

 

9 gedachtes over “Katjang bawang

  1. Jenny schreef:

    Ik had nog 1 vraagje aan u.
    Kan het ook met ongezouten pindas vanuit de supermarkt? Deze zijn al kort gebakken in zonnebloemolie. Ik heb nog een hele zak in de kast liggen die binnenkort op moet

    Like

    1. deindomama schreef:

      Hoi, helaas kun je deze snack niet maken met de pinda’s zoals jij omschreef. Deze zijn n.l al voorgebakken en nemen dan de knoflooksmaak niet meer goed op. En dan worden ze wéér gebakken, volgens mij komt dit de smaak niet ten goede… Daarbij komt ook dat rauwe pinda’s knapperiger smaken dan de pinda’s uit de supermarkt. Kun je dit niet halen bij de toko of op de markt of bij de plaatselijke pindaboer? Succes hoor!
      En.. zeg maar gewoon ‘jij’ 😊

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s