Dendeng belado

dendeng- belado

‘Dendeng belado‘ of ‘blado‘ of ‘balado‘  is een specialiteit van Padang, West-Sumatra.
Het is een vleesgerecht gemaakt van dun gesneden stukjes rundvlees, dat op Sumatra met veel ‘rawits‘  en droge rijst wordt gegeten.

HET RUND

Runderen en karbouwen (tamme buffels) doen dienst als trekdieren bij het werk op de weg en op het veld; ze leveren melk, hun mest wordt gebruikt op het land en daarnaast worden ze ook nog gebruikt als slachtvee.
Ondanks dat deze buffels en runderen onvervangbaar zijn bij drassige, zware gronden, leerde ik na een bezoekje aan het Museum Volkenkunde dit weekend dat door verstedelijking en modernisering sawa’s en akkergronden steeds meer verdwijnen; het beeld van buffels en runderen verdwijnt hierdoor meer en meer naar de achtergrond. Héél jammer !

Drie jaar geleden waren wij met vakantie op Sumatra. Vergeleken met Java en Bali herinnerde ik mij dit eiland als geurig, fleurig en traditioneel, waarbij volop runderen en karbouwen volbeladen karren op pasars voorttrokken, files veroorzaakten en op het land de grond beploegden. Fijne herinneringen!

DENDENG BELADO

Het vlees van buffels is taaier dan dat van runderen. De recepten houden daar rekening mee door middel van langere kooktijden bij lage temperaturen.

Eén zo’n gerecht is DENDENG BLADO, een klassiek gerecht dat nog authentiek is gebleven.
Het is een gerecht van rundvleesplakjes, die – na ruim een uur te zijn gekookt- krokant worden gebakken in olie (tot donker aan toe). Doe je mee?

Benodigdheden: (voor 3 personen)

ingrediënten -dendeng- belado
Ingrediënten dendeng belado
  • 500 gr rundvlees, bijvoorbeeld sukadelappen
  • 9 salamblaadjes
  • 5 rode lombohs
  • 6 sjalotjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 schijfjes laos
  • 1 tomaat
  • 1½ tl suiker
  • wat citroen,-of limoensap
  • zout naar smaak
  • beetje zonnebloemolie

Bereidingswijze:

  1. Snijd het vlees in dunne plakjes. Kook ze in een pan met water en voeg er 4 salamblaadjes toe. Breng het water aan de kook en laat het vlees ongeveer 1,5 uur op klein vuur gaar worden.
  2. Schep het vlees uit het water en laat dit goed uitlekken.
  3. Klop de stukjes vlees wat platter met een vleeshamer of een ulekan.

    ingrediënten- dendeng- blado
    Foto 1: Stukjes gekookt vlees. Foto 2: Maak de stukjes vlees platter met een ulekan. Foto 3: Gebakken stukjes vlees.
  4. Verhit de olie in een wadjan en bak de plakjes vlees bruin en krokant. Schrik niet van de donkere kleur.
  5. Snijd de lombohs in ringetjes, pel en schil de teentjes knoflook en de sjalotjes. Snijd deze fijn.
  6. Schil de laos en snijd de tomaat in partjes.
  7. Verhit de olie en fruit de sjalotjes, de knoflook en de lombohs ongeveer 3 minuten tot ze glazig zien.
    Fruit- de- ingrediënten- dendeng- belado
    Fruit de sjalotjes, de lombohs en de knoflook

     

  8. Voeg de overgebleven 5 salamblaadjes, de schijven laos, suiker en zout naar smaak toe.
  9. Meng nu de gebakken plakjes vlees, de tomaatpartjes en een el citroen,-limoensap erdoor.
    dendeng- belado
    Meng de gebakken stukjes vlees en de tomaatpartjes door het uimengsel.

    Dit was het, niet moeilijk toch? Het koken van het vlees duurt het langst, haha!

Schep de dendeng belado in een schaal en serveer dit met bijvoorbeeld een frisse atjar ketimun.

Ook atjar kuning smaakt hier perfect bij! Selamat makan!dendeng- belado

dendeng- belado

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s