Babi ketjap van karbonade

Babi- ketjap- van -karbonaadjes

WORKSHOP INDONESISCH KOKEN

Een tijdje geleden volgde ik een workshop Indonesisch koken via de Facebook-groep “Indische recepten”.

Met een aantal andere belangstellenden gaf ik mij op en kregen wij een lijstje met ingrediënten gemaild, die wij tijdens de workshop zouden gebruiken.
Best spannend, de recepten werden nog niet vermeld en tot het laatste moment “geheim” gehouden; wel stonden er ingrediënten op de lijst, die ik nooit eerder had gebruikt, zoals verse makreel, pisangblad en kluwak, een soort noot dat eruit ziet als een ingedroogd keuteltje. Héél benieuwd wat wij daarvan zouden maken …..

Nu zul je je misschien afvragen wat de Indomama op zo’n workshop doet, maar voor mij was het een perfect moment om anderen met dezelfde passie voor Indisch koken en eten te ontmoeten. Natuurlijk zou ik er mooie foodfoto’s maken en er misschien een leuk artikeltje over schrijven … en last but not least: ik zou er vàst iets van opsteken en nieuwe recepten leren! De lijst met enkele door mij nooit gebruikte ingrediënten was een goed begin!

Laat ik beginnen met een vleesgerecht met de ingewikkelde naam ” Babi daging sedip kaja riport”. Ik begreep dat het om varkensvlees ging, maar verder zei de naam mij helemaal niets.
Nadat ik het recept had gelezen en de ingrediënten had bekeken, kwam ik tot de conclusie dat het op Babi Ketjap leek. Normaal gesproken gebruik ik hiervoor spek-, en varkenslappen, maar dat wij nu schouderkarbonaadjes zouden gebruiken was voor mij nieuw! Aan de slag dus!

BABI KETJAP VAN KARBONAADJES ( voor 3 personen)

Benodigdheden:

  1. 3 schouderkarbonaadjes
  2. 1 ui
  3. 2 teentjes knoflook
  4. 4 el ketjap manis, zoete ketjap dus
  5. 2 schijfjes ‘djahé’  of 2 tl gemberpoeder
  6. 150 ml water
  7. scheutje citroensap
  8. scheutje olie
  9. zout en peper naar smaak
ingrediënten- babi -ketjap
Ingrediënten Babi ketjap van karbonaadjes.

Bereidingswijze:

  1. Wrijf de karbonaadjes in met zout en peper en braad dit 6 minuten aan in een braad/hapjespan.

    Braad -de- karbonaadjes
    Braad de karbonaadjes zo’n 6 minuten aan.
  2. Snipper in de tussentijd het uitje en schil de teentjes knoflook.
  3. Haal na 6 minuten het vlees uit de pan en fruit de ui, de schijfjes ‘djahé’ en de (geperste) knoflook in de pan tot ze glazig zien. Voeg dan het water, de ketjap, een scheutje citroensap en zout en peper toe en roer dit rustig door elkaar.
  4. Als het water kookt, leg je het vlees terug in de pan en stoof je dit met gesloten deksel 5 minuutjes op half vuur.

    Babi- ketjap
    Babi ketjap van karbonaadjes
  5. Doe daarna het deksel van de pan en laat het vlees 15 minuten op halfhoog vuur verder sudderen, eerst de ene kant 8 minuten, daarna de andere kant 7 minuten. Blijf er bij en voeg indien nodig een klein slokje water toe.

Schep zo nu en dan de saus over het vlees om het gerecht te laten glanzen. Klaar !!

Babi- ketjap- van -karbonaadjes
Smeuïge babi ketjap van karbonaadjes

Doordat de ketjapsaus indikt, wordt het gerecht lekker zoet en kleverig. Lekker !!

Babi- ketjap- van- karbonaadjes
Sticky, zoete babi ketjap van karbonaadjes

Het recept was goed gelukt, smaakte lekker en is zeker voor herhaling vatbaar. Leuk om dit te koken als je eters krijgt!
Al met al een geslaagde dag, met dank aan @NicoletteWentink die deze workshop heeft verzorgd.

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s