Atjar kuning

atjar kuning

De hitte houdt nog steeds aan, waardoor koken en lang in de keuken staan een klus is waar ik best tegenop zie. Met deze tropische temperaturen kies ik daarom een licht gerecht dat makkelijk en snel te maken is.

Deze ‘atjar kuning’  is ideaal met dit warme weer, het smaakt lekker fris, door de toevoeging van azijn vormt de smaak een ietsjes zurig contrast met andere gekruide Indische gerechten èn je krijgt meteen je portie groenten binnen!

Atjar is een bekend bijgerecht in de Indische keuken en is overal verkrijgbaar als tafelzuur in potten. Vaak gemaakt van kool en fijngesneden wortel en heerlijk bij nasi goreng en bami.

Deze versie van atjar is gemaakt van stevige groenten zoals sperziebonen, wortel, bloemkool en komkommer. Door de toevoeging van ‘kunyit’  -geelwortel/kurkuma zie ook mijn post Alles wat je moet weten over Indische kruiden – krijgt de atjar een gele kleur. Het is een basic recept, zonder al te veel toevoegingen. Maar daardoor niet minder lekker! Nieuwsgierig ? Laten we beginnen!

ATJAR KUNING (voor 4-5 personen)

Benodigdheden:

ingrediënten -atjar kuning
Ingrediënten ATJAR KUNING
  • 150 gr sperziebonen
  • ½ komkommer
  • ½ kleine winterwortel
  • restje bloemkool
  • wat Amsterdamse uitjes of zilveruitjes
  • 1 tl trassi
  • 1 tl kunyit
  • 5 kemirinoten  (candlenuts, zie ook mijn post Alles wat je moet weten over Indische kruiden )
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 lomboh  (naar eigen keuze)
  • 250 ml water
  • 5 el azijn
  • 2 tl suiker
  • 2 tl zout
  • wat olie om te fruiten

Bereiding:

  1. Was de groenten, snijd de sperziebonen diagonaal, de wortel in juliennereepjes, de bloemkool in kleine roosjes. Verwijder met een lepel de zaadjes uit de komkommer en snijd dit in halve maantjes. Snijd ook de lombok in schuine ringetjes.
  2. Pel de ui en de teentjes knoflook, pureer dit samen met de trassi, de kunyit en de kemirinoten in de keukenmachine of cobèk tot een papje -‘bumbu‘-

    Ingrediënten- atjar kuning
    Alle groenten voor de atjar kuning vooraf fijngesneden.
  3. Verwarm wat olie in een wadjan en fruit deze bumbu licht aan. Voeg dan het water, azijn, suiker en zout toe. Laat dit zo’n minuutje op klein vuur sudderen.
  4. Nu laten we eerst de hardere groenten, zoals de sperziebonen en de bloemkoolroosjes, in het vocht koken. Met de deksel op de pan en dan ongeveer 4 minuten op klein vuur.
    Bloemkool en sperziebonen voor de atjar kuning
    ….. eerst de hardere groenten in het vocht laten koken…..

     

  5. Voeg dan de fijngesneden wortel, de lomboh ringetjes, de Amsterdamse uitjes en de komkommer toe. Ook nu gaat de deksel op de pan en laat de groenten op klein vuur ongeveer 5 minuten koken. Voeg azijn, zout en suiker naar eigen smaak toe.
    Atjar kuning
    … daarna wortel, komkommer, Amsterdamse uien en lomboh erbij …..

     

  6. Roer nog even goed om; de groenten moeten wel een stevige bite hebben, dat is gewoon het lekkerst! Laat nu het gerecht afkoelen, de deksel heb je nu niet meer nodig.
    Atjar kuning
    Atjar kuning: gezond, fris, lekker gekruid.
    Atjar kuning
    Atjar kuning: een heerlijk, fris bijgerecht.

    Dit was niet moeilijk en best snel klaar, toch? Een mooi gerecht met al die kleurtjes, geniet er maar van!

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s