Atjar ketimun

Atjar ketimun

Hebben jullie met dit warme weer ook weinig zin om zwaar te eten? Hiermee bedoel ik : geen trek in gevulde ovenschotels, in urenlange suddergerechten, of in warme stoofschotels …

Met dit warme weer is een frisse, zoetzure komkommersalade oftewel ‘atjar ketimun’  heerlijk bij gekruid Indisch eten. Fris, verkoelend en snel en makkelijk te maken. Lekker bij nasi goreng, bami en een onmisbaar bijgerecht als je bezig bent met een (mini)rijsttafel. Kortom: het is tijd voor een licht en lekker bijgerechtje!

Je kunt ervoor kiezen om de azijn en suiker eerst aan de kook te brengen, waardoor de suiker dan makkelijker oplost. Zelf  kan ik mij eerlijk gezegd niet herinneren dat ik vroeger ooit een pannetje met azijn op het vuur zag staan, dus dit is mijn versie van ATJAR KETIMUN. Succes met dit recept, dit gaat lukken!

ATJAR KETIMUN

Benodigdheden:

  • 1 ‘ketimun’ komkommer
  • 1 rode lomboh
  • 7 el witte azijn
  • 100 – 150 ml water
  • 1 sjalotje
  • 1½ tl suiker
  • 1½ tl zout
  • snufje zwarte peper
    Ingrediënten atjar ketimun
    Ingrediënten atjar ketimun

    Bereidingswijze:

    1. Was de komkommer en snij deze over de lange kant doormidden. Verwijder dan met een lepel de zaadjes. Snij de halve komkommers nog een keer over de lengte doormidden, nu is de komkommer in vieren gedeeld. Snij deze delen in kleine stukjes.

2. Schil en snipper het sjalotje in fijne, halve maantjes. Snij de lomboh in kleine ringen. Verwijder eventueel de zaadjes als je niet van ‘pedis‘  pittig houdt.

Voorbereiding atjar ketimun
Voorbereiding atjar ketimun

3.  Schenk de azijn met het water in een kom en doe er suiker, zout en peper bij. Roer dit mengsel met een lepel om. Voeg naar eigen smaak meer suiker, zout of azijn toe. Of eventueel een extra lomboh voor als je het nog meer pedis wil!

4. Voeg dan de stukjes komkommer toe en besprenkel dit met het azijnmengsel. De stukjes komkommer hoeven niet helemaal onder het vocht te staan. Klaar!

Atjar ketimun
Atjar ketimun, zoetzuur en fris !

 

Atjar ketimun
Atjar ketimun, heerlijk bij nasi goreng, bami of bij een Indische rijsttafel.

Doe de atjar eventueel over in een glazen pot en bewaar het afgesloten in de koelkast. Je kunt dit zo’n 2 – 3 dagen goed houden. Als het intussen niet al op is gegaan!

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s