‘Rozenstroop’ en stroop susu

Stroop susu- en- rozenstroop

Toen ik vorige week mijn voorraadkasten aan het opruimen was, kwam ik twee verschillende flessen ‘rozenstroop’ tegen. Volgens mij is de correcte naam rozensiroop, maar vroeger bij ons thuis noemden wij dit rozenstroop. (ik denk met mij nog vele andere Indo’s)

rozenstroop
Rozenstroop/rozensiroop en stroop susu

Rozensiroop/rozenstroop is suikerwater vermengd met een beetje rozenwater en rode kleurstof.
Het wordt vaak in tropische drankjes en desserts gebruikt, lekker zoet en verkoelend met deze warme dagen van de laatste tijd ….

Ook wordt ‘rozenstroop’ traditioneel gebruikt voor schaafijs (IJs kelapa muda, IJs Shanghai) in combinatie met gecondenseerde melk, maar kan ook als siroop (stroop biasa met selasi of tjin tjau), in de milkshake en over consumptie-ijs gebruikt worden.

Zelf vind ik ‘rozenstroop’ gewoon aangelengd met ijswater of spa rood het lekkerst. En dan natuurlijk aangevuld met ‘kelapa muda’ – jonge cocos – als je dat in huis hebt! En anders is dit bij elke toko te vinden in het vriesvak. Dit drankje heeft een zoete, rozige smaak en een mooie roze kleur.

rozenstroop- met kelapa muda
Rozenstroop met spa rood en ‘kelapa muda’ – jonge cocos –
Rozenstroop met spa rood
Rozenstroop met spa rood, heerlijk!

Susuroos in de linker fles, bovenste 2 foto’s,  is beter bekend als Stroop Susu, dat  ‘melk’ betekent. Deze stroop is al aangemaakt met gecondenseerde melk, je hoeft alleen maar (ijs)water of melk in je glas te schenken. En daarna de ‘kelapa muda’ toevoegen!

Ik heb natuurlijk geen recept voor deze heerlijke drankjes.
De stroop/siroop is mierzoet van zichzelf, giet daarom maar 2 eetlepels stroop of 1 cm stroop in een longdrinkglas. Daarna leng je dit aan met (spa) water of melk. Voeg eventueel ijsblokjes of geschaafd ijs en ‘kelapa muda’ toe. Deze bevroren ‘kelapa muda’   ontdooi je vooraf in een vergiet, zodat je stukjes jonge cocos overhoudt. Maar ik ken ook iemand die dit gewoon bevroren in het drankje doet, aangezien het cocoswater vanzelf smelt en ook goed smaakt …

Wel roeren zodat de stroop/siroop goed vermengd wordt. Krijg je er al zin in?

stroop susu
Stroop susu

Een gedachte over “‘Rozenstroop’ en stroop susu

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s