Belado tahu

belado- tahu

Yess, ik heb weer een tahu receptje voor jullie!

Ik weet niet hoe het met jullie gesteld is, maar zelf ben ik een grote liefhebber van tahu! Gefrituurd, gekookt, gestoomd, gevuld …. ik vind het echt lekker ( … ik ‘snoep’ zelfs wel eens een rauw tahublokje als ik aan het snijden ben … ) en ben blij dat tahu een belangrijk ingrediënt is in de Aziatische keuken. Klik hier voor meer tahu-inspiratie.

Een aantal jaren geleden at ik voor het eerst belado tahu bij vrienden; ondanks dat het een doordeweekse dag was en wij alle vier toendertijd nog fulltime werkten, had mijn vriendin toch nog een smakelijke rijstmaaltijd tevoorschijn kunnen toveren. Lekkere warme rijst met volgens mij een groentengerecht erbij en dan die heerlijke, zoet gekruide belado tahu!

Natuurlijk raakten wij aan de praat over dit gerecht en krabbelde zij het recept op een klein papiertje, dat ik overigens altijd zorgvuldig heb bewaard in mijn receptenmap.
Dit gerecht is mij altijd bijgebleven en in de loop der jaren heb ik dit regelmatig gemaakt. Zo’n bijgerecht is altijd handig als je eters krijgt! Ook laat het recept zich eindeloos variëren, in kookboeken en op internet heb ik  belado al een paar keer voorbij zien komen, gemaakt van eieren of aardappelen!

Heb ik jullie al kunnen inspireren om dit recept uit te proberen? Laten we aan de slag gaan!

BELADO TAHU 

Benodigdheden: 

  • 1 blok tahu
  • zo’n 8-10 ikan teri ( zoute visjes, te koop bij de toko), optioneel
  • 3 sjalotjes
  • 3 knoflookteentjes
  • 4 rode lombok
  • tl trassi of 1 cm trassiblok
  • 2 el suiker
  • ½ dl water
  • zout naar smaak
  • wat zonnebloemolie om te frituren
    Ingrediënten -belado- tahu
    Ingrediënten belado tahu
    Bereidingswijze:
  1. Snijd de tahu in dobbelsteentjes; verhit de olie in een pan of wadjan en bak hierin de tahublokjes tot ze goudkleurig zijn. Laat ze uitlekken en bewaar de olie om het gerecht af te maken.
  2. Pel de sjalotjes en de knoflook. Was de lombok (haal eventueel de zaadlijsten eruit als je echt niet van heet eten houdt) en snijd dit in stukken.
    Wrijf deze 3 ingrediënten  in een cobèk of maal ze fijn in een foodprocessor.
  3. Snijd de ikan teri ‘zoute visjes’  in halve stukjes.

    ingrediënten -belado- tahu
    Gebakken tahublokjes en de bumbu van knoflook, sjalotjes en lombok
  4. Verhit wat overgebleven olie in de wadjan en fruit hierin de fijngemalen bumbu. Voeg hierbij de trassi toe, het water en de suiker en wat zout naar smaak. Laat dit zo’n 8 – 10 minuten sudderen op klein vuur totdat het water iets verdampt is.
  5. Schep de tahublokjes en ikan teristukjes goed door deze bumbu. Proef even of er nog meer suiker toegevoegd moet worden, het gerecht moet zoet en gekruid zijn.
belado tahu
Belado tahu, zoet en spicy!
belado- tahu
Belado tahu, een heerlijk bijgerecht.

Nou, dat was niet zo moeilijk toch? Ook lekker als bijgerecht voor een rijsttafel.
Hopelijk is dit recept ook een blijvertje!

 

 

2 gedachtes over “Belado tahu

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s