Tempé kemul

tempé- kemul

TEMPÉ KEMUL is niet echt een bijgerecht/snack dat iedereen kent.
Waar velen de tempé kennen als onmisbaar ingrediënt in de Indische keuken, ( zie ook mijn post Tahu en tempeh met peteh bonen) , is tempé kemul toch vrij onbekend.

Tempé kemul‘  is letterlijk vertaald ‘tempé in een jasje/dekentje’; de schijven tempé worden hierbij gewenteld in een kruidig deegjasje en daarna gefrituurd. Hierdoor krijgt het een krokante, smaakvolle bite. Doordat de tempé neutraal van smaak is én makkelijk smaken opneemt,  leent het zich hier prima voor!

Hoewel tempé kemul van oorsprong een Oost-Javaans gerecht is, wordt het op heel Java gebakken en gegeten.
Ook mijn moeder maakte dit zo af en toe, wij hebben als kind de tempé in allerlei verschillende smaken en gerechten mogen proeven! Echte nostalgie dus … Probeer dit ook eens!tempé-kemul

TEMPÉ KEMUL ( voor 2-3 personen):

Benodigdheden:

  • ½ tempé
  • 100 gr rijstemeel (te koop bij de toko)
  • 40 gr tapiocameel (te koop bij de toko)
  • 80 ml cocosmelk
  • 75 ml water
  • 1 tl ketumbar
  • 1 tl kunyit
  • 1 teentje knoflook
  • 2 kemirinoten (te koop bij de toko)
  • 2 lente-uitjes
  • wat olie om te frituren
  • 1 volle tl zout, het beslag kan dit wel hebben door de hoeveelheid meel en vocht.

Bereiding:

  1. Snijd de tempé in 12 dunne schijven; snijd de lente-uitjes in dunne ringetjes en zet dit even apart.
  2. Voeg de twee meelsoorten bij elkaar in een kom en roer de cocosmelk en het water erdoor.
  3. Wrijf de kruiden fijn in een cobèk of keukenmachine en lepel deze bumbu door het meelbeslag. Voeg het zout en de ringetjes lente-ui toe.
  4. Verhit de olie in een wadjan of pan; dompel ondertussen de tempé-schijven door het meelbeslag.

    tempé- kemul
    Het deegbeslag moet dikker zijn dan pannenkoekbeslag, daarna frituren in de olie.
  5. Frituur de tempé aan beide kanten tot er een krokant laagje ontstaat; zorg er voor dat de schijven elkaar niet raken, door het deeg kan de tempé aan elkaar plakken.
  6. Het lekkerst is, als je ook het deegbeslag meebakt. Tijdens het frituren giet je een eetlepel beslag over elke tempé-schijf. Mjammie!
    tempé- kemul
    Door het meelbeslag mee te frituren, krijgt de tempé een ‘grillige’vorm.

     

    tempé- kemul
    Lekker als snack of als bijgerecht bij groente!

    Tip: de tempé is het meest krokant als je het dezelfde dag opeet; ondanks het bewaren in een luchtdicht bakje verliest de tempé de volgende dag toch zijn knisperigheid.

     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3 gedachtes over “Tempé kemul

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s