BABI BASE MANIS

Babi- base manis

Voor dit gerecht heb ik mij laten inspireren door Lonny Gerungan, jullie zullen hem ongetwijfeld kennen als tv-kok en als presentator van het televisieprogramma ” De reistafel “.

Ik ben een echte fan van Lonny, hij kookt met verse ingrediënten, houdt net als ik van heet eten en zijn uitleg is helder en duidelijk. Bovendien zien zijn kookboeken er prachtig uit, want de presentatie van zijn gerechten vindt hij net zo belangrijk als het bereiden ervan. Bij het fotograferen van zijn gerechten wordt er dan ook gebruik gemaakt  van de prachtigste accessoires ‘props’ , zoals batik, houten planken, rotan mandjes en stenen schalen. I love it en heb dan ook vier van zijn kookboeken in mijn kast staan!

Voor zijn kookboek ” De origineel Indonesische keuken ” reisde Lonny dwars door Indonesië en eindigde tot slot op Bali, het eiland waar hij in 1956 geboren is.

BABI BASE MANIS is dan ook een Balinees recept, waarbij hij gebruik maakt van twee soorten ketjap: ketjap manis – zoete ketjap- en ketjap asin, de zoute variant.

In de supermarkt heb je veel keuze in allerlei ketjapmerken, maar ketjap manis wordt het meest gebruikt bij de bereiding van Indonesische gerechten. Deze ketjap hoort dik en stroperig te zijn, dit komt de smaak ten goede! Maar het gerecht gaat er ook mooier uitzien door het gebruik van de juiste ketjap!

Laten we aan de slag gaan! Het is een makkelijk recept zonder cobèk of keukenmachine.

Benodigdheden: (voor 3 personen)

  • 400 gram varkenslappen
  • 4 sjalotjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 kleine lomboks (je kunt het zo heet maken als je wilt)
  • stukje gember ‘djahé‘ van ongeveer 2 of 3 centimeter
  • 4 el ketjap manis (zoete ketjap), ik gebruikte Ketjap Manis A met de rode dop
  • 2 el ketjap asin (zoute ketjap), te koop bij de toko
  • 150 ml water
  • scheutje olie
  • zout en zwarte peper

ingrediënten- babi base manisBereiding

  1. Snijd het vlees in blokjes.
  2. Schil de sjalotjes en knoflook en snij ze fijn.
  3. Schil ook de djahé en snij ze in dunne plakjes.
  4. Snij de lomboks in grove ringen.
    Ingrediënten- babi base manis
    Ingrediënten Babi base manis

     

  5. Verhit de olie en fruit de sjalotjes en de knoflook. Voeg de gember en het vlees toe en braad dit twee minuten aan op hoog vuur.
  6. Doe de ketjap manis, de ketjap asin erbij en braad nog 1 minuutje aan; kruid ze met wat zout en flink veel zwarte peper.
  7. Voeg dan het water toe en laat het vlees 10 minuten sudderen op laag vuur, met het deksel op de pan. Niet geheel afsluiten, het ketjap-vocht komt flink omhoog.
  8. Haal de deksel van de pan, voeg de lombok toe en laat het vlees nog 20 minuten sudderen op laag vuur. Door het vocht kan dit gerecht lekker gaar worden en indikken en komt het er stroperig uit te zien.
    Babi base manis
    Babi base manis
    Babi -base -manis
    Babi base manis, stroperig door de dikke ketjap manis

    Tip: Als je dit gerecht pas de volgende dag eet, wat àltijd lekkerder smaakt, verwijder dan de schijfjes djahé. Dit gaat anders erg overheersen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s